Vildmarkstur med Global Nature

Se mere

Global Nature i Norge

Vores unikke 10. klasse, Global Nature, tager hvert år 2 uger på vildmarkstur i Norge

Vores tur i Norge startede ved Torrolmen hvorfra vi gik op af fjeldet – startende i regn og vind, hvilket senere gik over i sne og solid blæst.

Ved Mannsbergvattnet slog vi telte op i snestorm. Eleverne surede teltenes barduner fast med store sten og krøb derefter i soveposerne. Vi samlededes hurtigt i et telt, hvor der blev hygget med varme drikke, kort spil osv. imens vinden susede og sneen dalede ned uden for.

Overnatning ved Vettisfossen

Efter et par våde dage kom vi til Utladalen, hvor vi parkerede bilen og gik ind i dalen. Her gik vi mellem frodige fjeldsider med floden fossende ned gennem dalen ved siden af vejen.

Det ene vandfald afløste det andet og til sidst kom vi til Vetti Gard, hvor vi overnattede, tørrede tøj og fik set det store vandfald Vettisfossen fra bunden af.

Fra Vetti Gard gik vi til Vettis Morki, hvor vi lagde ud med en markant opstigning til fjeldet og det sumpede landskab. Eleverne fik testet deres beklædning og fodtøj, samt deres evner til at pakke og holde gejsten oppe hos hinanden.

Der blev slået lejr midt i en lille gruppe af jagthytter, hvorfra norske elgjægere går på jagt efter elgen.

Navigation og elevoplæg

Eleverne har gennem turen skiftevis været ansvarlige for at vise vej ud fra kort og kompas. Samtidig har de hjemmefra forberedt oplæg omkring ting, vi kom til at se deroppe. Disse oplæg har de så holdt, hvor det gav mening. Blåbæroplæg midt i en skov af blåbær osv.

Der er blevet trænet i kort og kompas. Krydspejling, turplan, forudset, hvad vi møder senere osv.

Toptur

Alle var med på toppen af Stølsnose (1404 moh), hvorfra vi kunne se ”hele” Norge. Snedækkede toppe (bla. Falketinden kunne vi se), gletsjere og smukke dale. Det blæste solidt på toppen, så der blev nydt udsigt, taget billeder, drukket kaffe og kakao, lagt sten på toppen, skrevet i top-bogen og mærket at man lever.

Spis naturen

Der er blevet plukket blåbær, enebær og mosebøllebær. Smagt på dem, kogt te og suppe på dem. Og eksperimenteret med, hvordan det kan bruges.

Hygge og samvær

Der er blevet hygget, fortalt historier, trøstet og holdt af under hele turen. Især i lejrene og i teltene.

Alle har udviklet sig på det fysiske, psykiske eller sociale plan.